Składniki:
- 250 g fileta z flądry lub dorsza
- 2 papryki
- 2 ząbki czosnku
- 5 suszonych pomidorów
- 1 łyżka oliwy + do spryskania ryby
- sól, pieprz
- czarne oliwki
- kilka listków bazylii
Filety umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posypać solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni z funkcją termoobiegu. Na papierze do pieczenia wyłożyć filet, spryskać oliwą i piec 15 minut. Wyjąc z piekarnika, całkowicie ostudzić.
Papryki pozbawić gniazd nasiennych i razem z czosnkiem w łupince upiec w piekarniku w 220 stopniach przez 30 min. Jeszcze gorące zawinąć w folie aluminiową i po kilkunastu minutach odwinąć, zdjąć skórkę z papryki oraz czosnku. Ostudzić.
W miseczce zblenderowac paprykę, czosnek, suszone pomidory, bazylię, 1 łyżkę oliwy. Doprawić. Rybę podzielić na mniejsze kawałki i dodać do pasty.
Pastę rybną można podawać z czarnymi oliwkami oraz bazylią. Smacznego!
Przepis pochodzi z książki Lidla "Ryby są super"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz