niedziela, 21 sierpnia 2016

Sernik brzoskwiniowy na zimno


Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm:
przepis lekko zmodyfikowany z bloga Moje Wypieki

  • 100 g podłużnych biszkoptów
  • duża puszka brzoskwiń (820 g)
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 36%

1. Dno formy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na dnie biszkopty.
2. Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Zmiksować na puree.
3. Żelatynę zalać małą ilością zimnej wody (2 łyżki), odstawić na 10 minut.
4. Galaretkę brzoskwiniową i żelatynę zalać 150 ml wrzącej wody i rozpuścić. Wystudzić do temperatury pokojowej, upewniając się, że nie ma żadnych grudek.
5. W misie miksera ubić krótko mascarpone. Dodać brzoskwiniowe puree. Zmiksować. Dodać galaretkę. Zmiksować. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą. Masę wylać na biszkopty. Odłożyć do lodówki do stężenia.

  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
  • 3 dojrzałe brzoskwinie
  • około 150-200 g malin

Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 300 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia. Na zastygniętej masie ułożyć pokrojone brzoskwinie wraz z malinami. Zalać tężejącą galaretka i odłożyć do lodówki do stężenia.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...