Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm:
przepis lekko zmodyfikowany z bloga Moje Wypieki
- 100 g podłużnych biszkoptów
- duża puszka brzoskwiń (820 g)
- 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki 36%
1. Dno formy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na dnie biszkopty.
2. Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Zmiksować na puree.
3. Żelatynę zalać małą ilością zimnej wody (2 łyżki), odstawić na 10 minut.
4. Galaretkę brzoskwiniową i żelatynę zalać 150 ml wrzącej wody i rozpuścić. Wystudzić do temperatury pokojowej, upewniając się, że nie ma żadnych grudek.
5. W misie miksera ubić krótko mascarpone. Dodać brzoskwiniowe puree. Zmiksować. Dodać galaretkę. Zmiksować. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą. Masę wylać na biszkopty. Odłożyć do lodówki do stężenia.
- 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
- 3 dojrzałe brzoskwinie
- około 150-200 g malin
Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 300 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia. Na zastygniętej masie ułożyć pokrojone brzoskwinie wraz z malinami. Zalać tężejącą galaretka i odłożyć do lodówki do stężenia.
Mmm...Pyszności :-)
OdpowiedzUsuńMniam! O ja, ale dobre!
OdpowiedzUsuń