Składniki na 3 porcje:
Sos tatarski:
- 100 g pieczarek marynowanych
- 100 g ogórków konserwowych
- 1 jajko, ugotowane na twardo
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Pieczarki, ogórki i jajko posiekać w drobną kostkę. Dodać majonez, doprawić sola i pieprzem. Wymieszać.
Dorsz:
- 500 g polędwicy z dorsza
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki piwa
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 mielonej ostrej papryki
- sól, pieprz
- 500 ml oleju (lub mniej)
Dorsza umyć, osuszyć, pokroić na około 3 centymetrowe kawałki. Doprawić sola i pieprzem.
W misce zmiksować mleko, jajko, piwo, proszek do pieczenia i mieloną paprykę. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.
W głębokiej patelni rozgrzać olej. Kawałki ryby zanurzyć w cieście naleśnikowym a następnie przełożyć na patelnię. Usmażyć na złoty kolor, Odłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju. Podawać z sosem.
Przepis pochodzi z książki Lidla "Ryby są super"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz