Strony

czwartek, 28 lipca 2016

Dorsz w cieście piwnym



Składniki na 3 porcje:
Sos tatarski:

  • 100 g pieczarek marynowanych
  • 100 g ogórków konserwowych
  • 1 jajko, ugotowane na twardo
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Pieczarki, ogórki i jajko posiekać w drobną kostkę. Dodać majonez, doprawić sola i pieprzem. Wymieszać.


Dorsz:

  • 500 g polędwicy z dorsza
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki piwa
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 mielonej ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • 500 ml oleju (lub mniej)

Dorsza umyć, osuszyć, pokroić na około 3 centymetrowe kawałki. Doprawić sola i pieprzem.
W misce zmiksować mleko, jajko, piwo, proszek do pieczenia i mieloną paprykę. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.
W głębokiej patelni rozgrzać olej. Kawałki ryby zanurzyć w cieście naleśnikowym a następnie przełożyć na patelnię. Usmażyć na złoty kolor, Odłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju. Podawać z sosem.

Przepis pochodzi z książki Lidla "Ryby są super"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz