poniedziałek, 2 maja 2016

Ciasto czekoladowe z jabłkami


Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki posiekanych migdałów
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 500 g jabłek

Jabłka obrać ze skórki, pokroić na make kawałki. Do miski przesiać suche składniki: mąkę, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. W misie miksera ubić jajka z cukrem (około 5 minut). Cienkim strumieniem wlać olej. Dodać suche składniki, zmiksować do połączenia. Dodać migdały i jabłka. Piec 45 minut w 180 stopniach. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...