Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki posiekanych migdałów
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 500 g jabłek
Jabłka obrać ze skórki, pokroić na make kawałki. Do miski przesiać suche składniki: mąkę, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. W misie miksera ubić jajka z cukrem (około 5 minut). Cienkim strumieniem wlać olej. Dodać suche składniki, zmiksować do połączenia. Dodać migdały i jabłka. Piec 45 minut w 180 stopniach. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Wspaniałe ciasto, takie smakują zawsze :-)
OdpowiedzUsuńO mniam, pyszności! :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda *.*
OdpowiedzUsuń