Składniki na 2-3 porcje:
- 100 g ryżu basmati
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 puszka pomidorów
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 marchewki
- 1 szklanka mrożonego groszku
- szczypta chilli w proszku
- 1/4 łyżeczki kuminu
- sól, pieprz
- świeża kolendra
Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć 3 minuty. Dodać ryż, smażyć kolejne 2 minuty.
Dodać pomidory w puszce, bulion, doprowadzić do wrzenia. Dodać kukurydzę, marchewkę, groszek oraz przyprawy. Zagotować, zmniejszyć ogień i smażyć 13-15 minut. Do gotowego dania dodać listki kolendry. Smacznego!
Lubię takie jednogarnkowe mieszaniny. Pycha! :)
OdpowiedzUsuń