czwartek, 29 października 2015

Makaron zapiekany z warzywami i mozzarellą


Składniki na 4 porcje:
  • 150 g makaronu świderki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cukinia (ok. 250g)
  • 1 czerwona papryka
  • puszka pomidorów
  • kilka sztuk pomidorków koktajlowych
  • kulka mozzarelli
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • do dekoracji świeży tymianek

Makaron ugotować krócej niż al dente. Odcedzić. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, zeszklić cebulę, dodać czosnek. Smażyć minutę. Dodać masło oraz pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Smażyć 10 minut. Dodać pomidory z puszki. Zagotować. Dodać makaron, wymieszać. Do naczynia żaroodpornego przełożyć makaron z warzywami. Na wierzch ułożyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz posypać porwana mozzarellą. Piec przez 25 minut w 180 stopniach. Wyjąć z piekarnika i posypać świeżym tymiankiem. Smacznego!


1 komentarz:

  1. Teraz większość rzeczy zapiekam z mozarellą, kiedyś głownie z żółtym serem :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...