Składniki na 4 porcje:
- 150 g makaronu świderki
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cukinia (ok. 250g)
- 1 czerwona papryka
- puszka pomidorów
- kilka sztuk pomidorków koktajlowych
- kulka mozzarelli
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- do dekoracji świeży tymianek
Makaron ugotować krócej niż al dente. Odcedzić. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, zeszklić cebulę, dodać czosnek. Smażyć minutę. Dodać masło oraz pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Smażyć 10 minut. Dodać pomidory z puszki. Zagotować. Dodać makaron, wymieszać. Do naczynia żaroodpornego przełożyć makaron z warzywami. Na wierzch ułożyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz posypać porwana mozzarellą. Piec przez 25 minut w 180 stopniach. Wyjąć z piekarnika i posypać świeżym tymiankiem. Smacznego!
Teraz większość rzeczy zapiekam z mozarellą, kiedyś głownie z żółtym serem :-)
OdpowiedzUsuń