Strony

niedziela, 3 kwietnia 2016

Muffinki jabłkowo-marchewkowe


Składniki na 12 muffinek:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 małe jabłka
  • 2 małe marchewki
  • łyżek cukru pudru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • garść rodzynek
  • szczypta soli i imbiru

W misce wymieszać składniki suche: przesianą mąkę, cukier puder, szczyptę soli, imbir, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon.
Jabłka i marchewki obrać, zetrzeć na tarce. Wymieszać z olejem i jajkami. Dodać suche składniki oraz rodzynki. Wymieszać. Foremki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości.  Piec ok. 20 minut w 190 stopniach.

1 komentarz: