Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki startych jabłek (około 3-4 sztuk)
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli, cynamonu, kardamonu
Kruszonka:
- 1/4 szklanki masła
- 1/2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Jajka ubić z cukrem na jasną masę. Powoli wlać olej.
Do osobnej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać przyprawy.
Do ubitych jajek, dodać jabłka oraz suche składniki. Wymieszać łyżką. Foremki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości.
Przygotować kruszonkę: Zimne masło rozmieszać palcami z mąką i cukrem. Posypać kruszonką muffinki. Piec ok. 25 minut w 190 stopniach.
Muffinki smakowicie wyglądają :) Mniam ...
OdpowiedzUsuńFantastyczne!
OdpowiedzUsuńDziękuję, są na prawdę pyszne :)
OdpowiedzUsuńPiękne! A ta kruszonka.. wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńJakie piękne <3
OdpowiedzUsuńSą przepyszne. Polecam kazdemu! ❤
OdpowiedzUsuń