Strony

niedziela, 10 kwietnia 2016

Muffinki jabłkowe z kruszonką


Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki startych jabłek (około 3-4 sztuk)
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli, cynamonu, kardamonu

Kruszonka:
  • 1/4 szklanki masła
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Jajka ubić z cukrem na jasną masę. Powoli wlać olej.
Do osobnej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać przyprawy. 
Do ubitych jajek, dodać jabłka oraz suche składniki. Wymieszać łyżką. Foremki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. 

Przygotować kruszonkę: Zimne masło rozmieszać palcami z mąką i cukrem. Posypać kruszonką muffinki. Piec ok. 25 minut w 190 stopniach.

6 komentarzy: