Strony

środa, 9 marca 2016

Ryba pieczona w papilotach z warzywami i ajvarem


Składniki na 2 porcje:
z przepisu z bloga Kwestia Smaku
  • 500-700 g fileta z dorsza
  • 100 g brązowego ryżu
  • 1/2 cukinii
  • 1 pomidor
  • tymianek
  • świeża bazylia
  • 2-3 łyżki pasty ajvar
  • sól, pieprz
  • oliwa

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rybę umyć, osuszyć. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Przygotować większy kawałek papieru do pieczenia. Na środku ułożyć ugotowany ryż, na niego położyć kawałek ryby. Spryskać oliwą, posmarować ajvarem. Przykryć pokrojonym pomidorem i cukinią. Doprawić solą i pieprzem. Posypać listkami bazylii.  Zawinąć w paczuszkę. W ten sam sposób przygotować drugą paczuszkę. Przełożyć do piekarnika i piec w 200 stopniach przez 20 minut.

5 komentarzy:

  1. Koniecznie musze wypróbować !
    mhmm wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie! To musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie dania, które wstawiamy do piekarnika. Czasem jednak mam ochotę na coś ekstra. Wtedy korzystam z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/smazony-losos-z-salsa-verde-z-chrzanem/ Bardzo lubię to połączenie smaków, danie jest proste ale bardzo efektowne. Bardzo łatwo jest też pięknie ułożyć je na talerzu, wygląda wtedy jak danie restauracyjne. Polecam!

    OdpowiedzUsuń