Składniki na 12 muffinek:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g płatków migdałowych
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- płatki migdałowe i orzechy włoskie do posypania
W misce wymieszać składniki suche: przesianą mąkę, cukier brązowy, szczyptę soli, proszek do pieczenia, posiekane orzechy i migdały. W drugiej misce zmiksować mleko, olej i jajko. Połączyć drewnianą łyżką mokre składniki z suchymi. Foremki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości.. Posypać płatkami i orzechami. Piec 25 minut w 190 stopniach.
Przepis pochodzi z książki Ciasta. Encyklopedia wypieków.
Pychotka :D
OdpowiedzUsuń