Składniki na 2 porcje:
z przepisu z bloga Kwestia Smaku
- 120 g makaronu
- 1 filet z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- świeża bazylia
- parmezan do podania
- sól, pieprz
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Filet z kurczaka pokroić na większe podłużne kawałki. Doprawić solą i pieprzem, Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Dodać kurczaka i smażyć przez 5 minut, obrócić na drugą stronę i smażyć około 3 minut. Skropić sokiem z cytryny, odparować. Dodać 2 łyżki masła i ząbek czosnku (pokrojony na plasterki). Smażyć 1 minutę. Dodać kolejną łyżkę masła oraz pomidorki koktajlowe i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać bazylię, wymieszać. Podawać z makaronem i tartym parmezanem.
Pychotka :)
OdpowiedzUsuń