Składniki na 2 porcje:
z przepisu z bloga Kwestia Smaku
- 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 liście jarmużu
- 1 mała cukinia
- 1 mała cebula
- 1 łyżka słonecznika
- 1 łyżka pestek dyni
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
Kaszę jaglaną wsypać do garnka podprażyć na sucho, prze około 3 minuty. Dolać 1 szklankę wody oraz szczyptę soli. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 12 minut.
Na 2 minuty przed końcem dodać porwane liście jarmużu. Gdy kasza się ugotuje dodać przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku oraz połowę przypraw.
Cukinię pokroić na plasterki. W misce wymieszać oliwę, drugi ząbek czosnku oraz pozostałe przyprawy. Dodać sól i pieprz. Połączyć z cukinią. Rozgrzać patelnie grillową i zgrillować cukinię z każdej strony, łącznie około 7-8 minut. W połowię grillowania dodać pokrojoną w pióra cebulę.
Dodać pestki słonecznika oraz dyni. a po chwili dodać kaszę jaglaną. Smażyć wszystko razem jeszcze przez około 2 minuty. Na końcu dodać sok z cytryny oraz syrop klonowy. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz