Składniki na 3 porcje:
- 220 g ryżu do risotto
- 300-400 g dyni
- ok. 1 litr bulionu warzywnego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- szczypta szafranu
- 1/2 puszki kukurydzy
- kilka listków szałwii
- sól, pieprz
Dynię obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać ryż, smażyć chwilę, aż zrobi się szklisty. Dodać dynię. Do bulionu dodać szafran. Wlać jedną chochlę bulionu. Mieszając poczekać, aż ryż wchłonie płyn. Powtarzać dolewanie bulionu, aż się skończy. Pod koniec doprawić solą i pieprzem. Dodać kukurydzę oraz pokrojone na kawałki listki szałwii. Wyłączyć gaz. Patelnię przykryć i odstawić na 5 minut. Po tym czasie risotto jest gotowe.
Inspiracja
moje ulubione
OdpowiedzUsuń