Zielony krem z groszku z domowym groszkiem ptysiowym. Powiew lata w środku zimy:)
Składniki na 2 porcje:
- 1 duża cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekanego
- 600 g zielonego mrożonego groszku
- 800 ml bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy
W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać bulion i zielony groszek. Gotować kilka minut. Zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z groszkiem ptysiowym.
Groszek ptysiowy:
- 100 ml wody
- 75 g mąki
- 2 małe jajka
- szczypta soli
- 30 g masła
W garnku zagotować wodę z masłem i solą. Dodać mąkę i mieszać, aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Przełożyć do misy miksera. Dodać jajka i zmiksować do jednolitej konsystencji. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Na blaszkę wyłożoną papierem wyciskać groszki, zachowując odstęp. Piec w 170 stopniach przez 15 minut.
Przepis pochodzi z książki Anny Starmach "Pyszne na każdą okazję".
Wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńświetna konsystencja!
OdpowiedzUsuńdomowy groszek ptysiowy to nie lada wyzwanie :)
OdpowiedzUsuń