Ciecierzyca dotąd rzadko gościła w naszym menu. Myślę, że jednak po tym daniu się to zmieni. Proste i szybkie (o ile mamy wcześniej ugotowaną ciecierzycę). Podałam je z ryżem, ale doskonale sprawdzi się też z kuskusem czy komosa ryżową.
Ciecierzyca jest bogata w białko. Ponadto obniża poziom "złego" cholesterolu. Dzięki zawartości potasu obniża także ciśnienie krwi. Ponadto ciecierzyca dzięki zawartości żelaza zapobiega anemii. Zawarty w ciecierzycy błonnik wydłuża czas żucia pokarmu, co powoduje wcześniejsze osiągnięcie uczucia sytości, które utrzymuje się przez długi czas. Poza tym błonnik zmniejsza wchłanianie energii z pożywienia i zwiększa wydalanie tłuszczu z organizmu.
Składniki na 2 porcje:
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 1 puszka pomidorów
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- 3/4 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz, cukier do smaku
- natka pietruszki
- 100 g ryżu
Ciecierzycę namoczyć w wodzie na całą noc. Wodę wylać, ciecierzycę przepłukać. Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować pod przykryciem 1h.
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek. Smażyć 3 minuty. Dodać pomidory, bulion, oregano, słodką i ostrą paprykę. Dusić przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem oraz cukier, jeśli to konieczne. Dodać ciecierzycę. Dusić jeszcze 3 minuty. Na sam koniec dodać natkę pietruszki. Podawać z ugotowanym ryżem.
Smaczne i ekstra sycące danie :)
OdpowiedzUsuńtakie dania lubię:)
OdpowiedzUsuń