Strony

czwartek, 8 stycznia 2015

Bułeczki cynamonowe wg Anny Starmach



Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję z książki Ani Starmach "Pyszne na każdą okazję". Są to cudnie pachnące bułeczki z cynamonem. Możecie przygotować je wspólnie z dziećmi. Zwijanie ich na kształt ślimaka może być dla nich frajdą ;) Ciepła bułeczka i kubek mleka/herbaty/kawy i nic więcej nie potrzeba! Polecam :)

Składniki na ok. 12 bułeczek:

  • 400 g mąki
  • 9 g suszonych drożdży
  • 100 g miękkiego masła
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 60 g cukier

W misce wymieszać mąkę z suszonymi drożdżami i cukrem. Dodać masło. Dolewając mleko wyrobić ciasto przez około 5 minut, aż nie będzie się kleiło. Można pomóc sobie robotem, jeżeli dysponujemy hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok.60 minut, aż podrośnie.

Nadzienie:
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki roztopionego masła


Ciasto rozwałkować na prostokąt. Można podzielić na pół, żeby lepiej się wałkowało. Prz pomocy pędzelka silikonowego posmarować rozwałkowane ciasto roztopionym masłem. Posypać cynamonem, cukrem waniliowym i cukrem trzcinowym.
Ciasto pokroić na paski o szerokości 5 cm. Zwijać w kształt ślimaka. Lekko spłaszczyć i przełożyć do formy na muffinki wysmarowanej masłem. Nie jest to konieczne, jednak bułeczki lepiej będą trzymały kształt.

Wierzch bułeczek:

  • roztrzepane jajko
  • odrobina grubego cukru

Bułeczki posmarować jajkiem i posypać cukrem. Piec 25 minut w 190 stopniach. Najlepsze są jeszcze ciepłe. Smacznego!

1 bułeczka to około 234 kcal.





15 komentarzy:

  1. Tyle razy je gdzieś widziałam,ale nie patrzyłam nawet na przepis, bo wydawalo mi się, że są za trudne. Ale co tam,zaryzykuję,bo jednak AŻ takie trudne chyba nie są:)
    Twoje wyglądają przepięknie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Nie są trudne w wykonaniu, ale muszę przyznać, że większość pracy wykonał za mnie robot ;)

      Usuń
    2. Ja na szczęście też go mam z haczykiem właśnie do ciasta drożdżowego! Ufff:)

      Usuń
  2. Pięknie wyglądają! I smakują zresztą na pewno także ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne. :) Dobry pomysł z pieczeniem w foremkach, są tak kształtne, że cieszą oko. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają jak pączki róży. Śliczne (:

    OdpowiedzUsuń
  5. ale smakowite!!! i te kolory na zdjęciach, aż slinka leci ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takim po prostu nie można się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały blog i przepisy:) Uwielbiam piec, ale przepisy na obiady też się przydadzą. Już zaczęłam z nich korzystać i nie muszę się już zastanawiać co jutro na obiad:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za tak miły komentarz :) i zapraszam! Pozdrawiam

      Usuń