piątek, 19 grudnia 2014

Szarlotkowe parfait


Prze-pyszna, zdrowa propozycja na śniadanie lub deser. Cudnie pachnące cynamonem prażone jabłka z jogurtem greckim i domową granolą.


Składniki na 2 porcje:
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka miodu
  • cynamon
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 duże jabłka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • domowa granola (użyłam takiej)

1. Jogurt grecki wymieszać z miodem, 1/3 łyżeczki cynamonu oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Wymieszać.
2. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło. Dodać jabłka, pół łyżeczki cynamonu i cukier brązowy. Prażyć około 7 minut.
3. W szklankach ułożyć warstwowo: jabłka, jogurt, granolę. Czynność powtórzyć. Smacznego!




13 komentarzy:

  1. och, ale pyszności! zjadłabym z wielką chęcią.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dopiero teraz dotarlam do tego blogu.I od razu sie pochwale wlasnie zrobilam i zjadlam ten deser.Jest to poprostu niebo w gebie. Naprawde jest pyyyyyszne!!!! Dzieki za ten przepis i pozdrawiam.Zosialek

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie jemy, niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  4. No to dzis deser gotowy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy po zrobieniu trzeba od razu zjeść czy można przechować w lodówce? I ile czasu może tam stać?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...