Kotleciki z polędwiczki wieprzowej w sosie pieprzowym. Podawane z zapiekanymi ziemniaczkami i pomidorkami koktajlowymi. Przepis pochodzi z książki Anny Starmach. "Pyszne na każdą okazję".
Składniki na 2 porcje:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 500 g ziemniaków
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki świeżego tymianku (użyłam 1/2 łyżeczki suszonego)
- sól, pieprz
- olej
- 200 ml śmietany 30%
- 1 łyżka musztardy (użyłam miodowej)
- 1/2 słoiczka pieprzu zielonego w zalewie
- 1/2 szklanki białego wina
Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki. Gotować w wodzie przez 15 minut. Odcedzić. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ziemniaki wraz w przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi umieścić w naczyniu żaroodpornym. Posypać tymiankiem, doprawić solą i pieprzem. Piec w piekarniku przez 20 minut.
Polędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić na 5-6 części, lekko spłaszczyć dłonią. Każdą posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso po 3-4 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni, dać chwilę polędwiczkom odpocząć.
Na patelnię, na której smażyły się polędwiczki wlać wino i pieprz, kiedy odparuje dodać śmietanę i musztardę. Gotować, aż sos zgęstnieje. Gotowym sosem polać mięso. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz