Strony

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Kisiel żurawinowy


Po koktajlu żurawinowym (klik) przyszedł czas na kisiel żurawinowy :) Żurawina czyni wiele dobrego dla naszego organizmu, warto więc zamiast suplementów z apteki przyjmować ją w naturalnej formie.

Składniki na 1 porcję:
  • 1/2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki cukru (lub mniej do smaku)
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kawałek kory cynamonowej (lub szczypta mielonego cynamonu)
  • otarta skórka z 1/2 pomarańczy

Żurawinę przełożyć do rondelka. Dodać wodę, cukier, cynamon i skórkę z pomarańczy. Gotować kilka minut do miękkości żurawiny. W niewielkiej ilości wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną. Wlać do rondelka, gotować chwilę do zgęstnienia. Podawać ciepłe.


Przepis pochodzi z e-booka Agaty dostępnego tutaj

1 komentarz:

  1. Latem robiłam kisiel ze świeżą żurawiną. Jest pyszny.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń