Po koktajlu żurawinowym (klik) przyszedł czas na kisiel żurawinowy :) Żurawina czyni wiele dobrego dla naszego organizmu, warto więc zamiast suplementów z apteki przyjmować ją w naturalnej formie.
Składniki na 1 porcję:
- 1/2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki cukru (lub mniej do smaku)
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- kawałek kory cynamonowej (lub szczypta mielonego cynamonu)
- otarta skórka z 1/2 pomarańczy
Żurawinę przełożyć do rondelka. Dodać wodę, cukier, cynamon i skórkę z pomarańczy. Gotować kilka minut do miękkości żurawiny. W niewielkiej ilości wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną. Wlać do rondelka, gotować chwilę do zgęstnienia. Podawać ciepłe.
Przepis pochodzi z e-booka Agaty dostępnego tutaj
Latem robiłam kisiel ze świeżą żurawiną. Jest pyszny.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.