Strony

niedziela, 28 grudnia 2014

Czarny makaron z krewetkami


Makaron z krewetkami - obiad gotowy w 10 minut. Najwięcej czasu zajmie chyba obranie i oczyszczenie krewetek (chyba, że skorzystanie z mrożonych). W czasie gdy gotuje się makaron na patelni smażymy czosnek, papryczkę chilli i krewetki. Posypujemy natką pietruszki, mieszamy z makaronem i pyszny obiad gotowy :) Do dania użyłam czarnego makaronu, jednak ten "zwykły" również tutaj się świetnie sprawdzi ;) 


Składniki na 2 porcje:
z przepisu ze strony Kwestia Smaku
  • 120 g czarnego makaronu (barwionego sepią)
  • 200 g krewetek (świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina papryki chilli
  • sól, pieprz

1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie były to 4 minuty).
2. Czosnek posiekać. Krewetki obrać ze skorupy, oczyścić. Mrożone rozmrozić.
3. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Dodać czosnek i smażyć przez 2 minuty. Dodać krewetki. Doprawić solą i pieprzem. Dodać papryczkę chilli (bez pestek). Smażyć niecałą minutę. Przewrócić na drugą stronę i smażyć pół minuty. Dodać natkę pietruszki. Wymieszać. Dodać makaron, Wymieszać. Można polać jeszcze oliwą i doprawić sokiem z cytryny.

6 komentarzy:

  1. Wygląda tak apetycznie, że z chęcią bym teraz zjadła taką porcję ; )

    OdpowiedzUsuń
  2. A gdzie kupujesz taki makaron?

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę pięknie się prezentuje... Tym bardziej na tym białym talerzu. Koniecznie wypróbuję, bo nie wydaje się super czasochłonne i skomplikowane, a wygląda fantastycznie.

    OdpowiedzUsuń