Idealne ciasto na upały :) bez użycia piekarnika i miksera. Znalezione na Moich wypiekach
Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:
- 150 g ciastek kokosowych
- 60 g masła rozpuszczonego
- 30 g wiórek kokosowych
- 350 g malin (świeżych lub mrożonych)
- sok z 1 cytryny
- 100 g cukru
- 500 ml śmietany tortowej 36%
- 175 ml mleka
- 5 i 1/4 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
Ciasteczka pokruszyć na drobne okruszki. Wymieszać z wiórkami kokosowymi i rozpuszczonym masłem. Wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię. Odstawić do lodówki na 30 minut.
Maliny, cukier i sok z cytryny dać do rondelka. Zagotować, maliny przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.
Kremówkę i mleko przelać do garnka. Doprowadzić do wrzenia. Odstawić z palnika. Dodać maliny i żelatynę. Wymieszać dokładnie i pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Ostygnięte włożyć w garnku do lodówki, mieszać co jakiś czas. Jak mus zacznie gęstnieć wylać na ciasteczkowy spód. Zostawić do stężenia w lodówce na cała noc.
Wierzch można udekorować resztą ciasteczek i wiórkami kokosowymi.
Wierzch można udekorować resztą ciasteczek i wiórkami kokosowymi.
Wygląda super :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń