Składniki:
- włoszczyzna (por, marchewka, pietruszka, seler)
- 4 ziemniaki
- garść fasolki zielonej
- 1 ząbek czosnku
- 2 cebule dymki
- 2 ziela angielskie
- 2 listki laurowe
- 1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- koperek, natka pietruszki, bazylia
- starty grana padano bądź inny żółty ser
Włoszczyznę posiekać, cebule i czosnek pokroić na małe kawałki.
W garnku rozgrzać oliwe i roztopić masła, wrzucić czosnek cebulę oraz estragon i podsmażyc około 3 minuty. Wlać bulion i wrzucić wszystkie warzywa wraz z zielem angielskim i listkami laurowymi. Gotować 30 minut. Wyjąc ziele i listki. Dodać koperek, natkę pietruszki i bazylię. Dosypać starty ser i pogotować do rozpuszczenia sera, w razie potrzeby doprawić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz