Składniki:
- 300 g truskawek
- 100g cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 250 ml śmietany kremówki 30%
Do miski włożyć żółtka, jajka, cukier, cukier waniliowy, wymieszać. Miskę umieścić na garnku z niewielką ilością gotującej się wody. Miksować przez około 7 minut. Zdjąć z garnka i dalej miksować kolejne 7 minut, aż masa przestygnie.
Truskawki zmiksować na mus. Kremówkę ubić. Delikatnie połączyć wszystko z masą.
Keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Masę przelać do foremki, wstawić do zamrażalki na 6 godzin, a najlepiej na cała noc.
Smacznego!
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz