Składniki na ok 14 szt:
Składniki na krem:
- 225 g kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 75 g truskawek (u mnie mrożone)
- 2 łyżki galaretki truskawkowej
- 1/5 szklanki wody
Zagotować masło z wodą. Do gotującej się masy dodać mąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżka, ale powstanie gęsta odklejająca się od garnka masa. Ostudzić, następnie zmiksować z 2 jajkami. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać ozdobną końcówką ptysie zachowując 1,5 cm odstępu. Można tez je uformować łyżką zamiast rękawem. Piec 30 minut w 200 stopniach. Ostudzić i przekroić na pół.
Galaretką rozpuścić w 1/5 szklanki gorącej wody, ostudzić. Truskawki rozmrozić i zmiksować z 1 łyżka cukru pudru. Kremówkę ubić, następnie dodać do mniej truskawki i dalej miksując galaretkę. Gotową masę schłodzić w lodówce a następnie przełożyć ptysie.
SMACZNEGO!
Przepis pochodzi z tej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz