Strony

sobota, 9 stycznia 2016

Spaghetti bolognese



To danie jest chyba klasykiem wśród dzieci, a przynajmniej moje pociechy je uwielbiają ;)


Składniki na 4 porcje:
z przepisu z bloga Filozofia Smaku
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 400 g makaronu spaghetti
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki oleju
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • starty żółty ser do podania

Na patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Smażyć 3 minuty. Dodać startą na tarce marchewkę i seler naciowy. Smażyć kolejne 3 minuty. Dodać mięso. Smażyć 5 minut. Doprawić solą, pieprzem, papryką, oregano i bazylią. Wlać pomidory z puszki. Dusić kolejne 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie ugotować makaron. Gotowy sos wymieszać z makaronem, posypać startym serem żółtym. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Moje ulubione spaghetti. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię podobnie, tylko bez selera. Uwielbiam bo proste, baardzo szybkie i smakuje całej rodzinie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robię oszukane bolognese bo drobiowe :D

    OdpowiedzUsuń