Strony

środa, 23 grudnia 2015

Śledzie w sosie pomidorowym


Śledzie z marchewką i cebulą w sosie pomidorowym

Składniki:
z przepisu z bloga Gotuję bo lubię
  • 700 g śledzi typu Matjas
  • 400 g cebuli
  • 3 marchewki
  • słoiczek koncentratu pomidorowego (użyłam takiego o pojemności 190g)
  • 1 łyżeczka kremu balsamicznego
  • 100 ml oleju
  • 1 szklanka wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1/2 gorczycy
  • sól i pieprz do smaku

Śledzie wymoczyć w wodzie przez około 2h, w międzyczasie wymienić wodę 2 razy. Osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki.
Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać w pióra. Na patelni rozgrzać olej. Dodać marchewkę, cebulę oraz plasterki czosnku i podsmażyć przez kilka minut. Dodać wodę, koncentrat pomidory oraz wszystkie pozostałe składniki. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Do przestudzonego sosu dodać śledzie, wymieszać, przełożyć do szczelnie zamykanego pudełka lub słoika i odstawić do lodówki. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz