Składniki:
- 20 g świeżych drożdży
- 450 ml ciepłej wody
- 220 ml mleka
- 250 g mąki kukurydzianej
- 450 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 2 łyżki oliwy
- 15 g soli
1. W miseczce połączyć drożdże ze 100 ml wody. Dodać 50 g mąki pszennej oraz 50 g mąki kukurydzianej. Wymieszać. Przykryć ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej na 30 min, aby powstał zaczyn.
2. Wyrośnięty zaczyn wymieszać z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto ręcznie bądź robotem (końcówka z hakiem) przez około 7-10 minut. Aż będzie elastyczne. Odłożyć do miski na 2 h, żeby ciasto wyrosło (musi co najmniej podwoić objętość).
3. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Uformować okrągły bochenek. Chleb przełożyć do oprószonego mąką koszyka rozrostowego, przykryć ściereczką i odstawić na kolejną godzinę.
4. Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Na chwilę przed włożeniem chleba powinno się zaparować piekarnik, dzięki temu wierzch chleba będzie bardziej nawilżony i elastyczny. Zapewni to też lśniącą i chrupiącą skórkę. Najlepiej do tego celu wykorzystać spryskiwacz (taki jak są do kwiatków). Uchylić lekko drzwi piekarnika i spryskać wodą ścianki boczne oraz dół piekarnika. Włożyć chleb i jeszcze raz spryskać wnętrze piekarnika.
5. Piec 45 minut. Chleb wyjąć i odstawić na kratkę do studzenia. Smacznego!
Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia".
super chlebek :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie rośnie ciasto... :) Ciekawe co mi z niego wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki! :)
UsuńPyszny! :)
Usuńhttp://niby-nic.blogspot.com/2016/01/chleb-kukurydziany.html
Cieszę się, że smakował! Pozdrawiam ciepło :)
UsuńCzy można dodać ziarna słnecznika?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńNie wiedziałam, że kukurydzę można użyć do zrobienia chleba!
OdpowiedzUsuń