Strony

środa, 14 stycznia 2015

Chleb pszenny


Pierwszy i pewnie nie ostatni chleb na Mojej Galerii Smaku! Chleb pszenny codzienny na drożdżach. Przygotowanie chleba nie jest trudne, jednak czasochłonne z uwagi na konieczność przygotowania zaczynu oraz podwójnego wyrastania ciasta. Zapewniam Was jednak, że ten wysiłek się opłaci! Chleb jest przepyszny, ma chrupiącą skórkę. Plus ten zapach w całym domu,,, nie do podrobienia:) A widok dzieci zajadających się i proszących o kolejną kromkę domowego chleba jest wspaniały :) Już niedługo na blogu pojawią się kolejne chleby, również te bardziej zdrowsze na zakwasie żytnim. Ja tymczasem idę po kolejną kromeczkę chleba z masłem :) Miłego dnia!


Składniki:
  • 10 g świeżych drożdży
  • 400 ml ciepłej wody
  • 600 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 10 g soli

1. W miseczce połączyć drożdże ze 100 ml wody oraz 100 g mąki. Wymieszać. Przykryć ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej na 30 min, aby powstał zaczyn.

2. Wyrośnięty zaczyn wymieszać z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto ręcznie bądź robotem (końcówka z hakiem) przez około 5-7 minut. Aż będzie elastyczne. Odłożyć do miski na 2 h, żeby ciasto wyrosło (musi co najmniej podwoić objętość).

3. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Uformować w kształt bochenka. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i obsypać mąką. Przenieść na nią bochenek. Przykryć ściereczką i odłożyć na 1 h do ponownego wyrośnięcia. Żeby chleb trzymał lepiej kształt można go zostawić w koszyczku rozrostowym. Następnie po wyrośnięciu przełożyć dopiero na blachę.

4. Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Chleb naciąć. Na chwilę przed włożeniem chleba powinno się zaparować piekarnik, dzięki temu wierzch chleba będzie bardziej nawilżony i elastyczny. Zapewni to też lśniącą i chrupiącą skórkę. Najlepiej do tego celu wykorzystać spryskiwacz (taki jak są do kwiatków). Uchylić lekko drzwi piekarnika i spryskać wodą ścianki boczne oraz dół piekarnika. Włożyć chleb i jeszcze raz spryskać wnętrze piekarnika.

5. Piec 45 minut. Chleb wyjąć i odstawić na kratkę do studzenia. Smacznego!




Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia".

11 komentarzy:

  1. Czy wstawienie na dół piekarnika naczynia z gorącą wodą też byłoby dobrym zródłem pary? A chleb wygląda apetycznie:). Temat domowe pieczywo, to dla mnie teraz jeden z najważniejszych. Jest bardzo wciągający:)...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jak najbardziej można również włożyć naczynie z wodą. Masz rację pieczenie może wkręcić :) pozdrawiam

      Usuń
    2. To pora przejść do działania:)! Satysfakcja w finale:)...bezcenne!

      Usuń
  2. Z tak bardzo prostego przepisu, można wyczarować tak smaczny chlebuś! Czasami też taki piekę- z podwójnej porcji ciasta- kroję, chowam do zamrażalnika i kiedy potrzeba mam świeżutki chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowny, pieknie wygladai na pewno swietnie smakuje,
    tez polknelas bakcyla chlebowego?

    OdpowiedzUsuń