Strony

niedziela, 18 stycznia 2015

Chleb pszenny na podmłodzie


Moja przygoda z pieczeniem chleba trwa nadal:) Po najprostszym chlebie na drożdżach (przepis tutaj) przestawiam Wam kolejny. W tym przepisie rozmnażamy drożdże przygotowując zaczyn drożdżowy tzw. podmłodę. Dzięki temu młode drożdże, które sami rozmnożymy będą działać lepiej niż ich "matka", co pozwoli na uzyskanie lepszych/intensywniejszych walorów smakowych i zapachowych. 


Składniki na zaczyn:
  • 200 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 200 ml ciepłej wody
  • 2 g drożdży


Składniki na ciasto właściwe:

  • 5 g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 10 g soli

Dzień przed pieczeniem:
1. W miseczce połączyć wszystkie składniki na zaczyn. Przykryć ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin do fermentacji.

W dniu pieczenia:
2. Drożdże rozpuścić w reszcie wody i razem z pozostałymi składnikami dodać do zaczynu. Wyrobić ciasto ręcznie bądź robotem (końcówka z hakiem) przez około 5-7 minut. Aż będzie elastyczne. Odłożyć do miski na 2 h, żeby ciasto wyrosło (musi co najmniej podwoić objętość).
3. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Uformować w kształt bochenka. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i obsypać mąką. Przenieść na nią bochenek. Przykryć ściereczką i odłożyć na 1 h do ponownego wyrośnięcia. Żeby chleb trzymał lepiej kształt można go zostawić w koszyczku rozrostowym. Następnie po wyrośnięciu przełożyć dopiero na blachę.
4. Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Chleb naciąć. Na chwilę przed włożeniem chleba powinno się zaparować piekarnik, dzięki temu wierzch chleba będzie bardziej nawilżony i elastyczny. Zapewni to też lśniącą i chrupiącą skórkę. Najlepiej do tego celu wykorzystać spryskiwacz (taki jak są do kwiatków). Uchylić lekko drzwi piekarnika i spryskać wodą ścianki boczne oraz dół piekarnika. Włożyć chleb i jeszcze raz spryskać wnętrze piekarnika.
5. Piec 45 minut. Chleb wyjąć i odstawić na kratkę do studzenia. Smacznego!




Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia".

4 komentarze: