Strony
▼
sobota, 29 czerwca 2013
Babeczki motylki
Dzisiaj z córeczką piekłyśmy babeczki w kształcie motylków, ciasto to babka piaskowa znaleziona na Moich Wypiekach :)
piątek, 28 czerwca 2013
czwartek, 27 czerwca 2013
wtorek, 25 czerwca 2013
poniedziałek, 24 czerwca 2013
Semifreddo truskawkowe
Składniki:
- 300 g truskawek
- 100g cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 250 ml śmietany kremówki 30%
Do miski włożyć żółtka, jajka, cukier, cukier waniliowy, wymieszać. Miskę umieścić na garnku z niewielką ilością gotującej się wody. Miksować przez około 7 minut. Zdjąć z garnka i dalej miksować kolejne 7 minut, aż masa przestygnie.
Truskawki zmiksować na mus. Kremówkę ubić. Delikatnie połączyć wszystko z masą.
Keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Masę przelać do foremki, wstawić do zamrażalki na 6 godzin, a najlepiej na cała noc.
Smacznego!
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.
Mini Bezy
Dzisiaj sposób na wykorzystanie białek
Składniki na około 20 mini bezików:
- 2 białka
- 100 g cukru najlepiej drobnego
- szczypta soli
Białka ubijać na sztywna pianę, następnie dodać szczyptę soli i stopniowo cukier. Białka mają się ubić na mocno sztywna pianę u mnie trwało to 10 minut. Przełożyć do szprycy, bądź rękawa cukierniczego i wyciskać bezy. Można też wyłożyć je łyżką. Piec w piekarniku przez 60 minut w 110 stopniach. Studzić w uchylonym piekarniku.
niedziela, 23 czerwca 2013
Devil's Food Cake
Dzisiaj propozycja mocno czekoladowego ciasta :)
Składniki:
- 120 g gorzkiej czekolady
- 125 ml śmietany 18%
- 100 g cukru trzcinowego
- 300 g mąki
sobota, 22 czerwca 2013
czwartek, 20 czerwca 2013
Krem marchewkowy z imbirem i mleczkiem kokosowym
Składniki:
- 750 g marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego imbiru
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 2-3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżka soku z cytryny
- 250 ml mleczka kokosowego
- sól, pieprz
Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Czosnek i cebule posiekać. Rozgrzać oliwę, podsmażyć cebule i czosnek. Dorzucić curry, imbir. Następnie dodać marchewkę i zalać bulionem. Gotować minut, na koniec dolać mleczko kokosowe i całość zblenderować na gładki krem. Doprawić sokiem z cytryny, sola i pieprzem.
Przepis pochodzi z bloga Moje Pasje.
niedziela, 9 czerwca 2013
Wykwitny truskawkowiec
Dzisiaj propozycja na proste ciasto po prostu biszkopt z galaretką, jednak sposób podania tego ciasta sprawa, że wygląda bardzo wykwitnie :)
Składniki:
- 50 g margaryny Kasi
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
Tort brzoskwiniowy z Świnką Peppą
No i 3 urodzinki córeczki za nami:) Tort był brzoskwiniowy a przepis wzięłam z Kwestii Smaku. Brzoskwinie w połączeniu z kremem mascarpone i kremówką dały przepyszny smak. Jednak największą radość mojej córeczce sprawiła dekoracja z lukru plastycznego w postaci Świnki Peppy. Tort przed położeniem lukru zabezpieczyłam kremem maślanym.
Przepis na lukier i masę maślaną znalazłam na blogu mojej koleżanki Asi Muffinkowe Niebo. Gorąco polecam.
poniedziałek, 3 czerwca 2013
Smoothie ananasowe z mango
Składniki na 4 porcje:
- 1 ananas
- 1 mango
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki miodu
- 1 szklanka soku pomarańczowego
Ananasa i mango obrać, pokroić na kawałki. Wszystkie składniki zmiksować i podawać od razu.
Oryginalny przepis znajduje się tutaj
Tort truskawkowy z musem czekoladowym
Przeglądając moje zdjęcia znalazłam niepublikowane zdjęcie cudnego
tortu wykonanego na pierwsze urodzinki mojej córeczki. Przepis od
niezawodnej Asi z Kwestii Smaku.
Gorąco polecam :) a tymczasem czas pomyśleć nad tortem na 3 urodzinki mojej córeczki. Jak ten czas leci...
Zupa jarzynowa
Składniki:
- włoszczyzna (por, marchewka, pietruszka, seler)
- 4 ziemniaki
- garść fasolki zielonej
- 1 ząbek czosnku
- 2 cebule dymki
- 2 ziela angielskie
- 2 listki laurowe
- 1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- koperek, natka pietruszki, bazylia
- starty grana padano bądź inny żółty ser
Włoszczyznę posiekać, cebule i czosnek pokroić na małe kawałki.
W garnku rozgrzać oliwe i roztopić masła, wrzucić czosnek cebulę oraz estragon i podsmażyc około 3 minuty. Wlać bulion i wrzucić wszystkie warzywa wraz z zielem angielskim i listkami laurowymi. Gotować 30 minut. Wyjąc ziele i listki. Dodać koperek, natkę pietruszki i bazylię. Dosypać starty ser i pogotować do rozpuszczenia sera, w razie potrzeby doprawić.