Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego 230 g
- 1 cukinia
- 1 por
- pól papryki żółtej
- pół papryki czerwonej
- 1 ząbek czosnku
- oliwa
- oregano, estragon, tymianek, papryka słodka
- sól, pieprz
- mały koncentrat pomidorowy
- około 40 g fety pokrojonej w kosteczkę
- starty ser żółty około 40 g
- 100 ml śmietany 18%
- 1 łyżeczka mąki
- roszponka (opcjonalnie)
Pora pokroić na krążki. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pora kilka minut aż zmięknie. Pod koniec smażenia dodać po szczypcie oregano, estragonu i tymianku. Odłożyć.
Cukinie podzielić na pół. Jedną połówkę pokroić na plasterki i podsmażyć na oliwie. Drugą część cukinii pokroić na kosteczkę. Usmażyć na oliwie, po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodać koncentrat pomidorowy i papryki pokrojone w kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać na koniec pora i wymieszać.
Rozmrożone ciasto francuskie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć czymś ciasto, ja położyłam okrągłą formę do pieczenia. Forma obciążającą powinna być mniejsza od powierzchni ciasta francuskiego, żeby po upieczeniu boki były wyższe. Piec ciasto przez 20 minut w 200 stopniach. Następnie zdjąć obciążnik i papier do pieczenia i podpiec jeszcze wierzch przez 3 minuty. Wyjąć ciasto, temperaturę zmniejszyć do 180 stopni.
Na cieście rozsmarować śmietanę wymieszaną z mąką. Na to ułożyć farsz warzywny a na wierzch cukinie. Posypujemy słodką papryką, żółtym serem i fetą. Pieczemy przez 7 minut, aż sery się rozpuszczą. Upieczoną tartę wyjmujemy i przyozdabiamy roszponką.
Smacznego!
Zmodyfikowany przepis pochodzi z tego bloga.
super prosty apetyczny przepis zapisalam i w najbliższym czasie zrobię :)
OdpowiedzUsuńmiło mi to słyszeć:) pozdrawiam
Usuń