Strony

czwartek, 29 września 2016

Szpinakowe naleśniki bolognese


Składniki na ok. 8 dużych naleśników:
Naleśniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki gazowanej wody
  • 2 jajka 
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka posiekanych liści szpinaku
Wszystkie składniki oprócz szpinaku zmiksować. Dodać posiekany szpinak, można całość jeszcze zblendować. Odstawić na około 10 minut. Usmażyć naleśniki, dodając minimalną ilość tłuszczu

Farsz:
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 200 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g zółtego sera
  • 3 świeże pomidory
  • przecier pomidorowy lub passata (200ml)
Mięso mielone usmażyć z przeciśniętym czosnkiem (około 15 minut). Pieczarki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Usmażyć je na drugiej patelni. Do mięsa dodać pieczarki, pokrojone pomidory (pozbyć się wcześniej skorki), passate lub przecier. Całość gotować na małym ogniu przez 15 minut. Odstawić z ognia, dodać starty żółty ser, ewentualnie jeszcze doprawić solą i pieprzem.
Naleśniki przełożyć farszem mięsnym. Gotowe!

Źródło przepisu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz