Składniki na ok. 6 dużych bułeczek:
Ciasto drożdżowe:
- 450 g mąki pszennej oraz 1 łyżeczka do drożdży
- 50 g mleka w proszku
- 1 łyżeczka soli
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 220 ml ciepłej wody
- 70 g masła
- 1 jajko
- sezam
Mąkę, mleko w proszku i sól wymieszać, odłożyć.
Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i poczekać około 10 min aż się rozpuszczą. Następnie do drożdży dodać 1 łyżeczkę mąki i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 min. Do miski z mąką dodać wodę, rozpuszczone masło oraz wyrośnięte masło. Zagnieść ciasto aż będzie elastyczne (około 10 min). Miskę przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1 h.
Farsz:
- 250 g filetu z dorsza
- masło
- por (tylko biała część)
- 5 suszonych pomidorów, odsączonych z zalewy
- natka pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
Filet z dorsza doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i usmażyć na maśle. Zostawić do ostygnięcia. Por pokroić w plasterki podsmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodać pokrojone suszone pomidory. Ostudzonego dorsza podzielić na mniejsze kawałki. Dodać do pora. Dodać również natkę pietruszki.
Wyrośnięte ciasto chwile wyrobić. Podzielić na 6 części. Z każdej uformować placuszek. Na środek nałożyć farsz rybny, skleić ciasto na brzegu, formując kształt bułki. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć bułeczki, zostawić do wyrośnięcia na 30 min. Po tym czasie posmarować je rozkłóconym jajkiem oraz posypać sezamem, Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg) przez 25 min. Smacznego!
Przepis pochodzi z książki "Ryby są super"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz