Strony

wtorek, 3 maja 2016

Makaron z łososiem i pomidorkami koktajlowymi


Składniki na 2 porcje:
z przepisu z bloga Kwestia Smaku

  • 250 g łososia
  • 100 g świeżego makaronu
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 1/4 szklanki białego wina
  • garść listków bazylii
  • sól, pieprz
  • oliwa

Łososia pozbawić skóry. Doprawić solą i pieprzem. Spryskać oliwą. Rozgrzać patelnię grillową i zgrillować z każdej strony przez około 3 minuty na jedną stronę. W połowie pieczenia polać syropem klonowym.
Ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu (mój gotował się 3 minuty).
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać pokrojony czosnek, podsmażyć, aż sie zarumieni. Dodać pomidorki koktajlowe oraz wino, gotować przez 2 minuty. Dodać ugotowany i odcedzony makaron. Doprawić bazylią, sola i pieprzem. Podawać z łososiem.

3 komentarze: