Składniki:
z przepisu z bloga Kwestia Smaku
- 500 - 700 g schabu bez kości
- 1 por
- 2 marchewki
- 500 ml wody
- 3 łyżki sosu sojowego
- przyprawy: szczypta oregano, pieprzu i ostrej czerwonej papryki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 2 łyżki śmietany kremówki 30 % (opcjonalnie)
W garnku rozgrzać olej z oliwą, dodać pokrojonego w paski pora. Poddusić kilka minut, dodać ząbek czosnku. Podsmażyć chwilę. Zalać gorąca wodą, dodać sos sojowy oraz przyprawy. Zagotować. Schab pokroić na pół centymetrowe plastry. Dodać do sosu, zagotować. Zmniejszyć ogień na średni i dusić przez 30 minut. W międzyczasie schab przewrócić na drugą stronę. Marchewkę pokroić w plasterki, dodać do garnka i dusić kolejne 30-45 minut, aż mięso będzie kruche. Przesiać obie mąki do garnka, dodać śmietanę, jeżeli używamy. Wymieszać i zagotować. Gotowe!
Świetnie wygląda ta marcheweczka :D
OdpowiedzUsuńwyglada pysznie
OdpowiedzUsuńTwoje piękne zdjęcia są bardzo zachęcające do spróbowania tych przepisów. A jeżeli jeszcze tak smakują jak wyglądają to mmm :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! I zachęcam do wypróbowania ;) Pozdrawiam!
Usuńzrobiłam, bardzo dobre, na stałe wchodzi do mojego menu :).
OdpowiedzUsuńCieszę sie bardzo :) dziękuję za komenatrz! Pozdrawiam
UsuńJakie ilości przypraw Pani dodaje?
OdpowiedzUsuńPo szczypcie, do smaku.
UsuńUwielbiam to danie. Szacunek za podanie źródła przepisu, to dzisiaj rzadkość.
OdpowiedzUsuń