Składniki:
- 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 marchewek
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)*
- sól, pieprz
- ok. 1 szklanka wody
Salsa:
- 1/2 puszki kukurydzy
- natka pietruszki
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
- sok z 1/2 limonki
W garnku rozgrzać olej kokosowy, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Dosypać kurkumę. Smażyć kilka minut. Dodać pokrojoną marchewkę oraz pomidory z puszki. Doprawić solą i pieprzem, zmniejszyć ogień, przykryć garnek. Gotować około 20 minut, aż marchewka będzie miękka. Zupę zmiksować dodać mleczko kokosowe i wymieszać.
Wszystkie składniki na salsę wymieszać w miseczce. Podawać z zupą.
* mleczka kokosowego można dać mniej, gdyż zupa przy całej puszce zupa jest dosyć kokosowa
Mmmmm... zgłodniałam :D
OdpowiedzUsuń