Składniki na tortownicę o średnicy 21-23 cm:
z przepisu ze strony Moje wypieki
- 3 banany
- 75 g roztopionego masła
- 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 duże jajko
- kilka kropel aromatu rumowego
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1,5 szklanki mąki pszennej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce rozgnieść widelcem banany. Dodać roztrzepane jajko. Wmieszać cukier oraz aromat rumowy. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z soda i solą. Wymieszać tylko po połączenia. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, Piec 45 minut w 165 stopniach. Wyjąć, przestudzić w formie. Jeżeli ciasto wyrośnie z górką, to lekko ją ściąć.
Masa serowa:
- 500 g sera na serniki
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 4 duże jajka
- kilka kropel aromatu rumowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować tylko do połączenia składników.
Spód i boki tortownicy owinąć podwójnie folią aluminiową.
Masę serową wylać na ciasto bananowe. Tortownicę włożyć do większej blaszki i zalać do połowy gorącą wodą. Piec w 160 stopniach przez 45-50 minut. Powierzchnia sernika powinna być ścięta. Wyjąć z piekarnika, odwinąć z folii. Wystudzić a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.