Strony

sobota, 12 września 2015

Ciasto kokosowe z jabłkami


Wilgotne, ucierane ciasto kokosowe z jabłkami.

Składniki na tortownicę o średnicy 21-23 cm:
z przepisu z bloga "Moje wypieki"
  • 125 g masła
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 2 duże jajka lub 3 małe jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 3 jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki wody

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wymieszać z wiórkami, odłożyć.
Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół i pozbyć się gniazd nasiennych. Naciąć je od strony wypukłej. W miseczce połączyć wodę z sokiem z cytryny, zanurzyć na chwilę w tym jabłka, żeby mocno nie ściemniały podczas pieczenia.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną masę. Dodać kolejno jajka i zmiksować tylko do połączenia składników. Dodać suche składniki a następnie mleczko kokosowe. Wymieszać lub zmiksować na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem. Wyrównać powierzchnię i poukładać jabłka, stroną wypukłą do góry. Piec w 160 stopniach około 45 minut, do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić. Posypać cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Można też ciasto polukrować.

2 komentarze: