Wilgotne, ucierane ciasto kokosowe z jabłkami.
Składniki na tortownicę o średnicy 21-23 cm:
z przepisu z bloga "Moje wypieki"
- 125 g masła
- 80 g drobnego cukru do wypieków
- 16 g cukru wanilinowego
- 2 duże jajka lub 3 małe jajka
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g wiórków kokosowych
- 100 ml mleka kokosowego
- 3 jabłka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki wody
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wymieszać z wiórkami, odłożyć.
Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół i pozbyć się gniazd nasiennych. Naciąć je od strony wypukłej. W miseczce połączyć wodę z sokiem z cytryny, zanurzyć na chwilę w tym jabłka, żeby mocno nie ściemniały podczas pieczenia.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną masę. Dodać kolejno jajka i zmiksować tylko do połączenia składników. Dodać suche składniki a następnie mleczko kokosowe. Wymieszać lub zmiksować na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem. Wyrównać powierzchnię i poukładać jabłka, stroną wypukłą do góry. Piec w 160 stopniach około 45 minut, do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić. Posypać cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Można też ciasto polukrować.
Pięknie wyszło! :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto musi smakować wyjątkowo! *.*
Idealne połączenie smaków! :)
OdpowiedzUsuń