Danie z jednego garnka, czytaj jednej patelni :) Jeżeli pozostała Wam ugotowana kasza gryczana, to ten przepis jest idealny. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby ugotować kaszę gryczaną specjalnie do tego dania ;) Kaszy w tym daniu towarzyszą papryka, szpinak i jajko sadzone. W sam raz na lekki obiad lub kolację. Gorąco polecam!
Składniki na 2 porcje:
przepis z bloga Chlebem i solą
- 1 woreczek kaszy gryczanej
- 1 czerwona papryka
- 2 jajka
- duża garść szpinaku
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
- szczypta chilli
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- olej
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać paprykę. Smażyć kilka minut, aż papryka trochę zmięknie. Dodać szpinak. Gdy zwiędnie, dodać ugotowaną kaszę gryczaną. Smażyć przez 2-3 minuty. Doprawić solą, pieprze, chilli, lubczykiem, gałką muszkatołową. Całość odsunąć na bok patelni i wbić jajka. Smażyć, aż się zetną. Posypać jajka solą i pieprzem. Gotowe!
Super zdrowy przepis!
OdpowiedzUsuńJaki idealny obiad!
OdpowiedzUsuń