Wspólne pieczenie ciasteczek to jedna z naszych ulubionych form spędzania wolnego czasu. Moje dzieci bardzo lubią wałkować ciasto swoimi małymi wałeczkami :) ale najbardziej podoba im się ozdabianie ciasteczek :) Zanim zabierzecie się za pierniki to polecam Wam zrobienie ciasteczek jeżyków. Proste, waniliowe ciasteczka oblane gorzką czekoladą i posypane orzechami włoskimi.
Składniki na ok. 50-55 ciasteczek:
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 małe jajko
- 200 g mąki pszennej
- 100 g gorzkiej czekolady
- 40 g posiekanych orzechów włoskich
1. W misie miksera umieścić masło, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Miksować około 5-ciu minut.
Dodać jajko, zmiksować. Dodać przesianą mąkę. Połączyć wszystkie składniki i zagnieść z ciasta kulę. Gdyby ciasto było bardzo klejące dodać odrobinę mąki. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 1 h.
2. Ciasto wyjąć i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Szklanką o średnicy 6 cm wykrawać kółka. Następnie nożem odciąć boki na kształt trójkąta.
3. Piec w 180 stopniach przez około 12-13 minut (do zarumienienia). Wyjąć, ostudzić.
4. Gorzką czekoladę roztopić*. Najwygodniej czekoladę nanieść będzie pędzelkiem silikonowym. Wtedy ilość czekolady będzie odpowiednia. Można je też maczać w czekoladzie, ale wtedy należy pozbyć się jej nadmiaru. W celu zrobienia noska i oczek należy zamoczyć cienki patyczek (u mnie patyk do szaszłyków) w czekoladzie i nanieść na ciasteczka. Posypać ciasteczka posiekanymi orzechami. Odstawić do zastygnięcia czekolady.
* Czekoladę roztapiam umieszczając blaszaną miskę na garnku z gotującą się wodą. Można też roztopić ją w mikrofalówce.
Inspiracja