Domowy kisiel pełen kawałków jabłka i cudnie pachnący cynamonem. Nie jest to 3% sproszkowanych jabłek, z czym mamy do czynienia w przypadku tej kupnej wersji ;) Przygotowałam go na bazie soku ananasowego, ale spokojnie można go zastąpić sokiem jabłkowym. Idealna propozycja na ciepły podwieczorek dla dzieci, choć pewnie i dorośli się skuszą :) polecam!
Składniki na 2 porcje:
- 500 g jabłek (ok. 3 szt)
- sok z 1/2 cytryny
- 1 szklanka soku ananasowego (lub jabłkowego)
- niepełna łyżeczka cynamonu
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/2 szklanki zimnej wody
- 3 łyżki cukru (ilość cukru zależy od słodyczy jabłek)
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w mała kostkę. Do rondelka włożyć jabłka, sok ananasowy, cynamon, cukier oraz sok z cytryny. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut, od czasu do czasu mieszać. Dodać rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Energicznie mieszać i gotować chwilę, aż kisiel zrobi się szklisty. Gotowe!
O jeny, jaka się zrobiłam głodna na noc. Chce mi się takiego pysznego kisielku, o mniam! :)
OdpowiedzUsuńJako dorosła oficjalnie deklaruję, że mogłabym się skusić i to nie raz :)
OdpowiedzUsuńooo chyba dzisiaj zrobimy na podwieczorek. dzieki za inspiracje, wyglada bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńżyczę smacznego :)
Usuńprzepyszny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, pozdrawiam:)
Usuń