Pizza z tortilli to świetna i smaczna alternatywa dla tych, których zniechęca dosyć czasochłonne przygotowywanie tradycyjnej pizzy na drożdżach. Przepis pochodzi z najnowszej książki Anny Starmach "Pyszne. Na każdą okazję". Jest to pierwszy przepis po jaki sięgnęłam z tej książki. Nie zawiodłam się, pizza jest rewelacyjna. Myślę, że niedługo przetestuje więcej przepisów Pani Anny i podzielę się z Wami efektami na blogu:)
Składniki:
- 4 tortille (użyłam mniejszych o średnicy ok. 24 cm)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki przecieru pomidorowego (zastąpiłam koncentratem)
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 100 g mozzarelli
- kilka plastrów szynki dojrzewającej
- 50 g tartego żółtego sera (użyłam Dziugasa)
- kilka liści sałaty
- 2-3 łyżki kukurydzy z puszki
- 1 marchewka
- pomidorki koktajlowe
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Placek tortilli posypać tartym żółtym serem i położyć na nim drugi placek. W miseczce wymieszać koncentrat, oliwę i tymianek. Doprawić solą i pieprzem. Powstałym sosem posmarować tortillę. Ułożyć plasterki szynki i mozzarelli. Piec przez 10-12 minut.
Sałatę umyć, porwać na kawałki. Pomidorki pokroić na cząstki, Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Kukurydzę odsączyć. Ułożyć wszystkie składniki na pizzy. Smacznego!
ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na wykorzystanie tortilli :)
OdpowiedzUsuńŚwietny genialny przepis!
OdpowiedzUsuń