Składniki (na formę 24x29 cm):
Biszkopt:
- 4 jajka
- 80 g cukru
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki stopionego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oba rodzaje mąk przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać partiami cukier. Dodać żółtka a następnie roztopione masło. Wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Przelać do formy. Piec około 35 minut w 180 stopniach.
Masa karmelowa:
- 1 puszka (400g) masy kajmakowej
- 250 ml śmietany 30%
- 200 g sera mascarpone
- 2 łyżki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
Żelatynę rozpuścić dokładnie w gorącej wodzie. Śmietanę ubić na sztywno, dodać partiami ser mascarpone. Miksując, dodać masę kajmakową. Łyżkę masy dodać do żelatyny, wymieszać i dopiero wtedy dodać do reszty masy. Zmiksować. Na wystudzony biszkopt wylać masę i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany 30%
- 2 łyżki masła
Wszystkie składniki umieścić w rondelku, podgrzać, aż czekolada się rozpuści. Ostudzić, wyłożyć na zastygniętą masę. Włożyć do zastygnięcia do lodówki.