poniedziałek, 30 września 2013

Grzanki z buraczkami i kozim serem




Składniki na 6 grzanek:
  • 1 burak
  • 1/3 jabłka
  • 1/3 czerwonej cebuli
  • ok. 50 g sera koziego
  • 1/2 bagietki
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz 
  • oliwa
  • kilka listków rukoli
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Buraka obrać, umyć, zawinąć w folię aluminiową i piec przez 1 h. Ostudzone zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę pokroić w kosteczkę. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. W rondlu rozgrzać oliwę, podmażyć cebulę. Dodać jabłka, zalać octem winnym i dusić przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać buraczki i dalej dusić przez 3 minuty. Dodać cukier, doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.
Bagietkę pokroić na kawałki i podpiec w piekarniku w 200 stopniach. Na każdą grzankę nałożyć puree z buraczków, następnie serek kozi. Udekorować rukolą.


5 komentarzy:

  1. Wow, nie widziałam jeszcze nigdy buraczka na grzance, oryginalnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To połączenie jest na prawdę pyszne! Polecam gorąco :) pozdrawiam

      Usuń
  2. O! ciekawe połączenie i równie ciekawy wygląd, trzeba wypróbować;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...