Dzisiaj propozycja zdrowych naleśników, bo z mąki orkiszowej. Sam orkisz ma duże właściwości zdrowotne: ułatwia trawienie, wzmacnia
odporność, ma dobry wpływ na krew, spowalnia procesy starzenia, pomaga
przy zmęczeniu i spadku energii, pomaga obniżać poziom cholesterolu we
krwi.
Naleśniki te są bardziej wytrawne w smaku, niż te ze zwykłej mąki pszennej. Nie każdemu więc mogą przypaść do gustu.
Składniki na 5 małych naleśników:
- 100 g mąki orkiszowej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- cukier wg uznania
Nadzienie:
- 1 opakowanie serka naturalnego lub serka homogenizowanego
- 150-200 g truskawek (część pokrojona na kawałki, część zmiksowana na mus)
- cukier wg uznania
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z mlekiem, olejem, cukrem i solą. Białka ubić na pianę, dodać do masy naleśnikowej. Mąkę wymieszać z kakao i dodać do masy. Zmiksować.
Naleśniki smażyć na lekko natłuszczonej patelni.
Serek wymieszać z cukrem.
Upieczone naleśniki posmarować serkiem, ułożyć kawałki truskawek. Zwinąć. Postępować tak z resztą naleśników. Podawać z musem truskawkowym.
Smacznego!